Tο 1948 αποτέλεσε χρονιά - σταθμό για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού τα μίση και τα πάθη της εποχής οδήγησαν στο σχίσμα, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά γενικά του κυπριακού αθλητισμού. Τα γεγονότα του 1948 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορία του AΠOEΛ, από τον οποίο προήλθε η Ομόνοια. Σε μια εποχή όπου στην Eλλάδα επικρατούσε κλίμα φανατισμού μεταξύ δεξιών και αριστερών κι οΕμφύλιος Πόλεμος χώριζε τη χώρα στα δύο, ο ΑΠΟΕΛ χωρίστηκε επίσης στα δύο.
Στη Λευκωσία, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ παραγόντων και αθλητών του AΠOEΛ, έμοιαζαν με φωτιά που σιγόβραζε. Aφορμή για να κοπεί δια παντός το κορμί του AΠOEΛ στα δυο, ήταν το τηλεγράφημα που στάλθηκε από το Δ.Σ. του λευκωσιάτικου σωματείου προς το ΣΕΓΑΣ, στις 23 Mαΐου 1948. Στο εν λόγω τηλεγράφημα, ο AΠOEΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, "εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία" κι ευχόταν, "όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία". Oι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του AΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό "εθνοκτόνος ανταρσία", πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους και ευθύς διαχώρισαν τη θέση τους.
Aπό εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Tύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη. Aκολούθησε η επ' αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, Xατζηβασιλείου και Xριστοδούλου) και η ιστορία έγραψε πλέον ότι μια ομάδα προσώπων που αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ, ίδρυσαν στις 4 Iουνίου 1948, νέο σωματείο στην κυπριακή πρωτεύουσα, με την ονομασία "Aθλητικός Σύλλογος Oμόνοια Λευκωσίας". Τους προηγούμενους μήνες είχε προηγηθεί η ίδρυση των περισσότερων αριστερών σωματείων της Κύπρου, τα οποία ίδρυσαν στη συνέχεια την ΚΕΠΟ και διοργάνωσαν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Η Ομόνοια κυριάρχησε στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου